Świeży nabiał

Świeże produkty ze Szwajcarii Kaszubskiej

Świeży nabiał to tradycyjny i bardzo popularny produkt oferowany przez Hale Targowe w Gdyni, a także jeden z najczęściej poszukiwanych przez klientów. 

Uzasadnioną renomą cieszy się stoisko  sprzedaży jaj pochodzących od kur z wolnego chowu. Stoisko jest obsługiwane przez rodzinne gospodarstwo, właścicieli ekologicznej fermy z okolic Bytowa na Pojezierzu Bytowskim. Co oznacza w praktyce wolny chów? Tak to wygląda u nas w gospodarstwie - opowiada Pani Irena Wiza, wskazując z dumą na ekran tabletu, na którym klient może obejrzeć krótki film video z gospodarstwa. Obecnie właścicielem i menadżerem fermy jest syn Pani Ireny, Tomasz Wiza, dbający także o marketing, w tym stronę internetową. 

Uzupełnieniem oferty stoisk targowych z nabiałem (masłem, serami i twarogami) stanowią produkty własnego wyrobu, oferowane na otwartym bazarze bezpośrednio przez rolników. 

Popularne stoiska z nabiałem w kompleksie gdyńskich Hal Targowych:

  • Jaja  - stoisko własne nr 232 fermy Wiza (gmina Miastko za Bytowem). Stoisko nr 126, 127, Plac targowy - Dary Ziemi Lasów Tucholskich (wieś Szymbark). Stoisko nr 119, Plac targowy - Warzywa od Rolnika Mieczysław Małek (Gdynia).

  • Mleko, sery, śmietana i twarogi - sprowadzane z różnych mleczarni i serowarni, w tym głównie z terenów Pomorza, Kujaw, Warmii i Mazur, a także sery importowane - stoiska z nabiałem na Placu Targowym oraz Hali Płaskiej (np. stoisko nr 115, K. Fopke - Plac Targowy). Stoisko nr 130, 131, Plac targowy - twaróg, masło od Pani Anny Sołtys z Gdyni. Stoisko nr 134, 135, Plac targowy - produkty mleczarskie z gm. Gniewino.

  • Masło, twaróg - wyroby własne gospodyń kaszubskich, a także najlepsze gatunki masła z pomorskich i mazurskich mleczarni.
Fotografie autorstwa: Ewy Tulińskiej, Krzysztofa Winciorka i Przemysława Kozłowskiego