Hale Rybne z morską tradycją

Tradycje rybackie, kulinarne i kupieckie Gdyni

Hale Rybne to miejsca szczególne, ważny punkt zakupów dla mieszkańców Gdyni. Od lat stanowią także tradycyjne i sprawdzone miejsce zaopatrzenia lokalnych tawern i restauracji.  Największy wybór świeżych ryb, bezpośredni kontakt z doświadczonymi kupcami, których wiedza i doświadczenie decyduje o jakości oferty. Świeże dorsze, dorodne pstrągi, łososie, dorady, marynowane na wiele sposobów, w tym po kaszubsku śledzie, a także ryby słodkowodne, w tym szczupaki, okonie, węgorze, to tylko fragment tradycyjnej oferty  Hali Rybnej. Raz w tygodniu na Halę Rybną trafia także transport świeżych owoców morza wyłowionych u wybrzeży Chorwacji, przywiezionych nocnym samolotem, które znikają ze stoisk rybnych w ciągu 2-3 godzin.  Jak twierdzi Pan Jacek Adamski, właściciel i sprzedawca  najdłużej działającego do dzisiaj pawilonu rybnego nr 9 na Halach (już równe 30 lat!): "przede wszystkim osobiste zaangażowanie sprzedawcy, bezpośredni kontakt z klientami, dostawcami, decyduje o jakości oferty, wzajemnym zaufaniu i satysfakcji kupujących. Bez doświadczonych kupców, Hale Rybne nie miałyby swojej duszy i jakości".  Najgorętszym okresem handlu na Halach Rybnych jest tradycyjny targowy piątek, zwłaszcza godziny wczesnoporanne. Wówczas na Halach pojawiają się najbardziej egzotyczne przysmaki wyłowione z głębin morskich, a także najpiękniejsze okazy ryb bałtyckich i słodkowodnych. Przy stoiskach rybnych ustawiają się długie kolejki klientów, prawie jak w okresie handlu detalicznego lat 80. Sprzedawców z Hal Rybnych taki widok napawa  jedynie pozytywnymi emocjami, podkreśla Pani Iwona Mazgiel-Wiszniewska, sprzedająca już od 8 lat na Halach Rybnych (stoisko nr 4).